2022. október 26-án, szerdán délután 22 főből álló csapat – köztük 15 egyesületi tag, 4 önkéntes segítő (egyetemista hallgató) és 3 munkatárs – érkezett telephelyünk nagy, közösségi termébe.
A rehabklub keretében megtartott összejövetel témája a forró levegős fritőz volt és nagyon érdekes, informatív beszélgetés alakult ki róla, sokféle tapasztalattal. Képekkel is illusztráljuk az eseményeket a cikk alján.
Van, aki az idén meghirdetett segédeszköz-pályázat keretében kapott ilyen készüléket és sok mindent csinált már benne, pl.: bundás kenyeret, rablóhúst, rántott húst vagy cukkinit, sült csirkét, sült krumplit, fasírtot. Aki nem mirelit árut melegít benne, hanem frissen süt, annak kellhet az olaj. Egy dologra ügyelni kell:
ha ebben készítünk valamit, azt nem jó később mikróval megmelegíteni, mert nagyon száraz lesz
Mint megtudtuk, a mirelit, kész ételek felmelegítésére is nagyszerűen használható. A kaliforniai paprika párolására is kitűnő megoldás. Több különböző program van rajta, lehet vele sütni pl. krumplit, halat, csirkét vagy gombát is, mindegyik esetén más hőfokon és időtartamon működik. Minden rántott dolognak, illetve a fasírtnak is szüksége van olajra, különben nagyon száraz lesz. A rántott húst be lehet áztatni tejbe, ettől sokkal puhább, de még így is igényel olajat. Nyári időszakban kimondottan hasznos a forrólevegős fritőz, mert hamar elkészülnek benne a dolgok.
Nem kell külön előmelegíteni, mint a klasszikus sütőt.
A hasábkrumpli elkészítéséhez is kaptunk egy jó ötletet
Fel kell vágni a burgonyát, majd sós vízbe tenni. Nem kell megfőzni, csak hagyni, hogy felforrjon. Ha egyet rottyant, le kell szűrni, jól lecsöpögtetni a víztől. Kitenni egy tálba, kis olajban átforgatni majd így átsütni, ennek a módszernek hatására nem szárad ki.
Hasznos találmány az olajszóró
Üvegből készültet üzletben lehet venni, szilikonosat a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének árueladásán.
A fritőz tisztításnál nem szabad súrolószerrel dörzsölni a tartályát, mosogatógépbe be lehet tenni, akinek van ilyen. Ha valami olajos vagy zsíros dolgot sütünk, pl.: szalonna, egyes készülékekből oldalt kicsuroghat a zsír. Ilyen esetekben érdemes lehet fém tálat tenni alá.
Az egyesület tulajdonában levő sütőn van egy kar, amivel ki lehet húzni az edény részét
Ez lényegében egy fém tál, ami leválasztható és külön el lehet mosogatni. Kihúzása és visszatolása viszonylag egyszerű. Fölötte két gomb található: egyik (a fölső) az időzítő, a másik a hőfok. Az idő pöttyökkel van bejelölve. A maximum 30 perc, öt percenként lehet állítanirajta.
Mivel forró levegővel működik, fent van benne egy ventilátor, ami forog. Ez hajlamos felkapni és megégetni a fóliát, vagy a sütőpapírt. Az ilyen helyzetek elkerülésére érdekében érdemes úgy betenni a papírt, hogy egyből rátesszük a dolgokat, amiket sütni szeretnénk.
A hagyományos sütő alkalmazásából is tudhatjuk, hogy mindent nem lehet maximális hőfokon sütni
A mézes húst például, ha a maximumon sütjük, megég és kesernyés lesz a méz. Tanácsos inkább lassan sütni. A húst ilyenkor érdemes először bepácolni tejbe, rozmaringgal, sóval és borssal összekeverve. Javasolt benne hagyni egy napig, majd lecsorgatni. Másnap a lecsorgatást követően mézzel összekevert olajba kell megforgatni.
Érintőképernyős fritőzök is vannak, melyekben hat vagy nyolc program található
A gép, amikor az érintőfelület gombjához érünk, sípol. Ha egy látó ember bejelöli rajta, hogy hol vannak a programok, a látássérült pedig felírja, megjegyzi, hogy a krumplit például milyen hőfokon és mennyi ideig kell sütni, ki lehet tapasztalni, hogy egy adott mennyiségű ételhez kell-e annyi idő és akkora hőfok, amit beletápláltak. Ha valaki semmit nem lát, de bejelölik számára az érintőképernyőt, minden további nélkül tudja használni.
A beszélgetés során felmerült a biztonság kérdése
Vannak, akik félnek a használatától. Az egyesület készülékéről határozottan elmondható, hogy teljes biztonsággal bele lehet nyúlni. Bármikor ki lehet húzni a kosarát, nem szakad meg a program. Meg lehet nézni, hogy áll benne az étel, aztán vissza lehet tolni. Egyik résztvevőtől elhangzott: az övé úgy működik, hogy a kosár kihúzása után teljesen leáll, elnémul. A kivett edénynek előre el lehet készíteni egy külön helyet a konyhában, ahová ki lehet tenni és biztonsággal belenyúlni, megnézni, mi mennyire sült meg. A kosár visszahelyezése után pedig újra elindul. Nem éget, nem forró, ennyiből előnyösebb, mint a sütő. Kevesebb mennyiségű olaj kell hozzá, nem fröccsen, ráadásul még spórolunk is az olajjal.
Aki mégis használ egy bizonyos mennyiségűt, annak fokozottan oda kell figyelnie a tisztaságára
Fent, ahol van a lapátja, ami forgatja a levegőt, körülötte időnként ki kell takarítani, mert oda kiül a gőztől a zsír vagy az olaj. Ami a tisztításához a legpraktikusabb: vízbe egy kis ecet és szódabikarbóna. A szivacsot bele kell mártani, de nem úgy, hogy folyjon róla a víz, csak meg kell nedvesíteni. Ezzel áttörölni, a végén pedig konyharuhával vagy papírtörlővel megszárítani. Mielőtt nekifognánk ennek a műveletnek, alapvető, hogy kihúzzuk a hálózatból, ne legyen áram alatt.
Lényeges tudni, hogy nagyon sok típus van belőlük
Némelyiknek kosaras a belseje és olyan is akad, amiben teflon bevonatú lapot találunk. Mielőtt valaki vásárlásra adja a fejét, érdemes lehet egy rehabos munkatárssal egyeztetni, megnézni és kiválasztani az igényeknek legmegfelelőbbet.
A tapasztalatcserét követően a megjelentek közösen dolgoztak ételeken, mindenki vállalt egyet-egyet az előkészítés fázisaiból, melyeket alább ismertetek. Az elkészült finomságok kóstolásával zárult a délután.
Bundás kenyér:
A kenyeret felszeleteljük. Egy mély tányéron felverjük a tojást, sót, valamint egy-két kanál étolajat is adunk hozzá. Összekeverjük, majd ebben megmártjuk a felszeletelt kenyeret, mielőtt betesszük a fritőzbe sülni. Ahány készülék, annyi féle módszer. Van, amelyikben nem kell megforgatni, de van olyan is, amelyikben félidőben meg kell fordítani, hogy mind a két oldala egyformán megsüljön. Sütőpapírral is ki lehet próbálni, bár van, aki azt mondja, az nedvesen tartja, nem lesz kellően ropogós.
Más arról számolt be, még nem merte a bundás kenyeret kipróbálni a saját fritőzében. Az övé két edényből áll. Van egy zárt része és egy kosara, amin oldalt és alul is sok lyuk van. Azt mondja, előmelegíti majd, mert a tojás, ha beteszi a kenyereket, kap egy hőt és talán nem folyik ki belőle.
A bundás kenyér végül tíz percig sült, forgatás nélkül. A résztvevők összességében elégedettek voltak vele. A maximális hőfokon sütötték, ennek ellenére ketten jelezték vissza, hogy lehetett volna ropogósabb. Ki kell tapasztalni, ki hogy szereti. Lehet, hogy 10 perc nem elég, hanem mondjuk 15 kell.
Rablóhús:
Az előre bepácolt húst és a szalonnát kis kockákra vágjuk (ez utóbbinak a bőrét nem kell felhasználni, csak a húsos részét). Vékony, másfél centi széles kockákat kell csinálni. A hagymát felvágjuk – ha közepes méretű, akkor négyfelé, majd rétegeire szedjük. A paprikát és paradicsomot is felkockázzuk, a krumplit megpucoljuk és azt is egész vékony kockákra vágjuk. A hozzávalókat hurkapálcára kell fűzni és kisütni.
Az egyik tagtárs előre elkészített ételkülönlegességgel kedveskedett a többieknek, amelyet csak meg kellett sütni. Sóval és kakukkfűvel fűszerezett csirkemellet hozott, feltekerve, a közepében aszalt szilvával, bacon-csomagolásban.
Bundás alma:
Az almát felcikkezzük, egy sűrűbb palacsintatésztát készítünk és abba mártogatjuk kisütés előtt.
Az almát Dorkáék tányérra tették és úgy sütötték ki. A tapasztalatok pozitívak voltak, így is tökéletesen működött a dolog és hőfoktól függően 10-15 perc alatt elkészült.
Ízekben és hasznos tippekben gazdag nap volt, szívből jövő köszönet mindenkinek, aki szervezői munkájával, odafigyelésével, és a részvételével hozzájárult a program értékes megvalósulásához!
Az alábbi képen az egyesületünk forrólevegős fritőze
(A cikket írta: Taskovics Adél)