Hozzávalók:
- 60 dkg, (vagy 30 evőkanál) liszt (cukrosoknak durumliszt)
- 25 dkg margarin (tejérzékenyeknek laktózmentes)
- 1 kis pohár tejföl (tejérzékenyeknek laktózmentes)
- 2 db tojás (tojásérzékenyeknek márkától függően tojásonként egy evőkanál tojáspor)
- 25 dkg túró (tejérzékenyeknek laktózmentes) ha lehet, zacskós
- 20 dkg csíkozott bacon szalonna
- 1 csomag sütőpor, vagy 2,5 dkg élesztő
Elkészítés:
- A liszttel elkeverjük az egy kis maroknyi sót és
- belemorzsoljuk a margarint.
- Majd a sütőport, vagy az 1 dl meglangyosított tejben pici cukorral felfuttatott élesztőt hozzáadjuk.
- Ezt jól eldolgozzuk,
- majd beletesszük a tojásokat, a tejfölt, a túrót, és a két ujjnyi szélességben felvágott bacon szalonnát.
- Ezt követően addig gyúrjuk, amíg az összes anyag össze nem áll és egy kész cipónyi készítményt kell, hogy kapjunk.
- Ha sütőporral készítjük, akkor egy fél órát pihentetjük, élesztő esetén azonban 1,5-2 órát meleg helyen kelesztjük.
- Amíg pihen a tészta, sütőnket 160-180 fok hőmérsékletre állítjuk.
- A tepsit, ha nem tapadásmentes, akkor vajjal vékonyan kikenjük.
- A pihentetés után a tésztát az előre meglisztezett gyúródeszkán olyan vastagra nyújtjuk ki, mint a pogácsaszaggató magassága,
- s kiszaggatjuk.
- Egy tojást egy kortynyi tejjel jó alaposan felverve elkészítünk,
- mellyel a kiszaggatott pogácsák tetejét kenjük meg.
- A megkent pogácsákat a tepsibe sorba belehelyezzük, majd a sütőben 15 – 20 perc alatt készre sütjük.
- Javasolt már 15 perc után kivenni a tepsit a sütőből, és egy, a közepén lévő pogácsát kiemelve, ellenőrizni annak alját és tetejét, hogy megsült-e már. Amennyiben szükséges, akkor azonnal tegyük vissza és süssük még egy pár percig.
Jó tanácsok az elkészítéshez:
- Célszerű az olyan alapanyagokat lezárni és eltenni a helyére, amit már nem használunk.
- A tojások felütésénél feltétlenül figyeljünk arra, hogy kis tálkába külön-külön végezzük el a folyamatot, annak érdekében, hogy egyszerűen ki tudjuk szűrni, hogyha valamelyik tojás már nem felhasználható.
- Ügyeljünk még arra, hogy a tojást egy határozott mozdulattal üssük a tál széléhez, majd a megrepedt résznél óvatosan kettéválasztjuk a tál fölött, hogy a belső tartalma oda kerüljön.
- Ügyeljünk arra, hogy lehetőleg ne kerüljön tojáshéj a feltört tojás közé.
- Látássérültként sok esetben a kenőtoll használata nem mindig egyszerű, ezért javasoljuk, hogy jól megmosott kézzel az előkészített tojást ujjunkkal vigyük fel a tésztára.
- Az élesztős változat elkészítése inkább télen ajánlott, mert akkor könnyebben tudjuk melegebb helyre rakni a tésztát.
- Fontos dolog, hogy lehetőleg zacskós túrót válasszunk, mert az pergősebb, és könnyebb vele a munka is.