Hozzávalók:
- gyümölcs (amennyit rászánunk);
- kb. 2 kg gyümölcshöz 5-6 üres üvegre lesz szükségünk, 7-8 dl űrtartalommal, csavaros tetővel;
- 1 csomag méretre vágott celofán;
- egy vagy két evőkanál cukor vagy édesítő (a gyümölcs fajtájától, édességétől függően);
- nátrium-benzoát/szalicil
Elkészítése:
- A gyümölcsöt jó alaposan megmossuk, átvizsgáljuk. Azt, ami rossz, hibás, kiszedjük belőle.
- A gyümölcsöt az alaposan kimosott üvegekbe tesszük.
- Ezt követően minden üveg tartalmára rátesszük a cukrot vagy édesítőszert,
- illetve a csipetnyi/egy késhegynyi tartósítószert. A cukor hozzáadásán kívül egyéb módokon is ízesíthetjük. Ez attól függ, hogy milyen gyümölcsöt teszünk el.
- Öntsük fel annyi vízzel, hogy a gyümölcsöt ellepje, de a kupaknak és a celofánnak maradjon hely!
- Ha feltöltöttük vízzel, rátesszük a méretre vágott celofánt úgy, hogy körben mindenütt kellőképp lelógjon. Fontos,hogy rá tudjuk tenni a csavaros tetőt, amit előre kifőzünk sima vízben.
- Jó alaposan húzzuk meg a tetejét!
- Ezt a műveletet minden egyes üveggel végre kell hajtani!
- Fogunk egy nagy lábost, akkorát, amekkorába az üvegjeink beleférnek.
- Az edény alját vastagon kibéleljük újságpapírral.
- Az üvegeket egyesével szintén becsavarjuk újságpapírba,
- majd szépen, sorban a lábosba tesszük.
- Annyi vizet töltsünk bele, hogy az üvegeket a csavaros tető alatti részig ellepje!
- Helyezzük rá a nagy edényre a tetejét,
- majd az egészet tegyük a közepes lángra beállított tűzhelyre!
- Megvárjuk, hogy felforrjon, jó alaposan rotyogjon.
- Mikor elkezd rotyogni, kb. öt percig még forraljuk.
- A forralás után zárjuk le a tűzhelyt!, – a befőttünket viszont hagyjuk ott, ahol főztük. Ahogy a tűzhely kihűl alatta, abbahagyja a rotyogást.
- Általában másnapra szokott teljesen kihűlni, ekkor vegyük ki az újságpapírból az üvegeket, és alaposan törölgessük le őket!
- Ezt követően a helyükre rakhatjuk a végeredményt, amit majd a téli időszakban jóízűen elfogyaszthatunk.
Jó étvágyat kívánunk hozzá!
Egy praktikus jótanács:
Az újságpapírt kiválthatjuk ronggyal is –, ehhez elég kibélelni vele az edény alját. Az üvegeket ebben az esetben nem kell becsavarni semmibe. Az üvegek tetejére tegyünk nedves ruhát, majd így fedjük le!