Hozzávalók
- 1 kg új krumpli (apró parázskrumpli),
- 2-3 szelet hús, ez lehet sertéstarja, csirke vagy pulykamell filé,
- 1 csomag sültkrumpli fűszersó,
- 1 kg fürtös vagy kígyóuborka,
- egy kevés olaj,
- cukor (ízlés szerint),
- ecet (ízlés szerint),
- a húshoz fűszersó.
Elkészítése
- A hússzeleteket befűszerezzük a hozzá való fűszersóval, majd hűtőbe tesszük és állni hagyjuk legalább két órát.
- Az elkészített húst serpenyőbe helyezzük.
- A tálban maradt fűszert körülbelül 1,5 dl vízzel körbe mossuk, és a húsra öntjük.
- Ezt követően letakarva lassú tűzön megpároljuk.
- Ha már megpuhult a hús – amit egy villával ellenőrzünk –, akkor pici olajat hozzá öntve nagyobb fokozaton készre sütjük. Legyünk óvatosak, mert ez 2-3 perc alatt meg is történik.
- Utána a hússzeleteket meg kell fordítani a másik oldalukra, és azt is ugyanennyi idő alatt készre sütjük.
- Az új krumplit jó alaposan megsikáljuk, a nagyobbakat ketté vágjuk.
- A tepsit kikenjük vékonyan olajjal,
- majd zsírpapírral kibéleljük, és annak a felületével is ugyanezt tesszük.
- A megmosott krumplit belerakjuk, és fóliával letakarjuk.
- A sütőbe helyezzük, amit 160-180 fok közé állítunk, majd hagyjuk egy órát sülni.
- Ha levesszük a fóliát, akkor megszórhatjuk a fűszersóval és a kikapcsolt sütőbe helyezzük vissza.
- Ezután a megtisztított uborkát felkarikázzuk, besózzuk, majd állni hagyjuk amíg levet nem enged.
- Ha az uborka már levet engedett, akkor kicsavarhatjuk.
- A salátalevet is elkészíthetjük. Egy nagyobb tálba fél liter hideg vizet öntünk és abba kikeverünk egy-két evőkanál cukrot.
- Utána ízlés szerint öntünk bele ecetet és az uborkát belerakjuk. Tehetünk bele fokhagymát, ez jó ízt ad neki.