Hozzávalók:
- 60 dkg liszt (szükség esetén teljes kiőrlésű liszt)
- 1 margarin
- 2-2,5 dkg élesztő
- egy kispohár tejföl
- 2 tojás
- egy csipet só
- 5-6 evőkanál cukor
A megkenéshez:
- 1 tojás
- kb. 15 dkg darált dió vagy darált mák, édesítővel/cukorral ízesítve
- egy főzős puding, a hozzá való tejjel, édesítővel/cukorral
Elkészítése:
- A tésztához a 60 dkg lisztet, a margarint, sót, cukrot összekeverjük.
- Az élesztőt kevés tejben megfuttatjuk.
- Ezután a többi alapanyaghoz hozzáadjuk a tejföllel, tojással együtt.
- Egy könnyű tésztát kapunk belőle, amit megkelesztünk.
- Közben begyújtjuk a sütőt, 160-180 fok körüli hőmérsékletre, hogy jól előmelegedjen.
- A diót/mákot megdaráljuk, és édesítővel vagy cukorral ízesítjük.
- Egy tojást külön tálkában habosra felverünk,
- majd ebbe mártogatjuk a kiszaggatott tésztát.
- A pudingot kikeverjük egy kevés tejjel.
- 3-4 dl tejet felforralunk, és kevés cukor hozzáadásával megfőzzük a vaníliás pudingot. Kicsit híg, folyós állagú lesz.
- Ha kb. 1-1,5 óra pihentetés után megkelt a tésztánk, kinyújtjuk kb. a pogácsaszaggató magasságával megegyező vastagságúra, vagy annál kicsivel vékonyabbra (igyekezzünk nagyobb méretű pogácsaszaggatót használni).
- Kiszaggatjuk az összes tésztát,
- majd nagyjából középen kettévágjuk az így kapott darabokat.
- Egyesével külön-külön beletesszük őket a habosra vert tojásba,
- majd onnan lyukas szedőkanál segítségével a cukrozott dióba/mákba.
- Alaposan forgassuk meg benne!
- A tepsit előkészítjük: kivajazzuk, sütőpapírozzuk.
- Ebbe pakoljuk bele szépen, sorban a dióban vagy mákban megforgatott tésztákat. Kelt tésztáról van szó, ezért hagyjunk közöttük kicsit nagyobb helyet, hogy ne süljenek egybe!
- Az egész tepsire valót készítsük el, mielőtt a sütőbe rakjuk, hiszen hamar megsül!
Sülési ideje kb. 10-15 perc, de 10 perc után érdemes ellenőrizni.
Tálalásnál a kihűlt vanília öntettel meglocsoljuk. Egy nagyon finom édességet kapunk így, melyhez jó étvágyat kívánunk!