Rovatunk következő receptje egy sós sütemény: a sajtos rúd. Kiváló karácsonyi finomság, de az év bármely szakaszában elkészíthető.
Hozzávalók
- Fél kiló (20-25 evőkanál) liszt(cukorbetegeknek durumliszt, gluténérzékenyeknek számukra készített, speciális liszt),
- Egy kocka (25 dkg) sütő margarin,
- Egy kispoharas tejföl (az arra érzékenyeknek laktózmentes),
- Ízlés szerint só,
- 2,5 dkg élesztő
- 25-30 dkg reszelt sajt (az arra érzékenyeknek laktózmentes),
- Egy tojás a tészta megkenéséhez.
Elkészítése
- A száraz hozzávalókat összekeverjük és hozzáadjuk ízlés szerint a pici sót.
- Belemorzsoljuk a kocka margarint,
- majd beletesszük a tejfölt és az élesztőt.
- Fontos, hogy jól dolgozzuk össze.
- A tésztát érdemes a sütés előtti este elkészíteni, majd gombócba gyúrva, konyharuhával letakarva hűtőszekrénybe tenni.
- Másnap kétfelé vesszük, hogy könnyebb legyen vele a munka.
- Előre meglisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk, ujjnyi vastagra (nagyjából fél centisre). Ügyeljünk rá, hogy vastagsága mindenütt egyenletes legyen!
- Felütjük a tojást egy nagyszájú pohárba, és megkenjük vele a tésztát (ha előzőleg elfeleztük, akkor mind a két részt külön-külön).
- Ezt követően megszórjuk a reszelt sajttal és megpaskoljuk a tetejét, hogy minél több ráragadjon.
- Ha ez megtörtént, késsel felvágjuk kb. két ujjnyi széles és
5-8 centi hosszú, tehát a mutatóujjunk méretével nagyjából megegyező csíkokra. - A sütést csak akkor kezdjük el, ha már az összes tésztát kiszaggattuk és tepsibe raktuk.
- Előmelegített sütőben 160-180 fokon sütjük kb. 10 percig.
- Amíg az első adag sül, a többi előkészített, tepsibe helyezett tésztát rakjuk vissza a hűtőbe. Ennek azért van jelentősége, mert különben a margarin és az élesztő miatt hamar meggyengül, szétfolyik.
Megjegyzések, kiegészítő praktikák
- Amikor felvágtuk, tepsibe raktuk a kész tésztát, tegyük vissza a hűtőbe. Tartsuk ott addig, amíg a sütő fel nem melegedett. Utána tegyük csak be sülni. Erre azért kell ügyelni, mert az élesztő nagyon hamar erjed benne.
- Ha a sütőnk gázzal működik, érdemes 160 fokon sütni a sajtos rudakat. Ennek az az oka, hogy a gáz hamarabb bemelegszik és nagyobb hőt is ad. A 180 fok ezzel szemben a villanysütő használatakor javasolt. Ez ugyanis nem nyílt lánggal süt, hanem elektromossággal. A rudacskákat hőlégkeveréses üzemmódban is kisüthetjük.
- Figyeljünk arra, hogy 10 percnél ne legyenek tovább a sütőben. A tészta ugyanis vékony, hamar kiszárad. 6-8 perc után már ellenőrizhetjük a süteményünk állapotát. Ehhez vegyünk ki egyet – a többit arra a pár pillanatra tegyük vissza sülni. Ha az alját megkopogtatjuk és nem ragad, érezhetően megsült, a többit is azonnal ki kell venni. Az ellenőrzés másik módja, ha megkóstoljuk a kivett darabot. Ha megfelelőnek találjuk, a többit is távolítsuk el a sütőből, különben kiszárad és túlságosan ropogóssá válik.