A tészta hozzávalói:
- 20 dkg liszt (cukorbetegeknek teljes kiőrlésű-vagy durumliszt);
- 2,5 dkg élesztő;
- egy nagy csipet só;
- egy nagy csipet cukor;
- egy evőkanál olaj;
- a gyúráshoz, amennyi szükséges, víz.
A pizzatészta elkészítése:
- Egy kortynyi vízben feloldjuk a cukrot,
- majd ezt meglangyítjuk.
- Az élesztőt, ha friss, belemorzsoljuk, míg ha instant (por alapú), beleszórjuk. Arra vigyázni kell, hogy ne legyen túl meleg a víz, mert akkor nem fut meg.
- Ha ez elkészült, a 20 dkg lisztet, nagy csipet sót, egy evőkanál olajat, valamint a megfutott élesztőt összedolgozzuk. Ha szükséges, a benne levő vizet pótoljuk annyira, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk.
- Ha elkészültünk vele, tegyük félre, hogy megkeljen. Kelési ideje kb. 1-1,5 óra.
- Míg a tészta kel, eldönthetjük, hogy milyen pizzát szeretnénk sütni.
A választék nagyon bőséges, hiszen rengeteg féle feltétet lehet készíteni. - Helyezzünk egy tepsibe zsírpapírt, majd tegyük bele a már megkelt tésztát és nyújtsuk ki akkorára, mint maga a tepsi.
- A tésztára egy kis tubus pizzakrémet rákenünk.
- Utána rátesszük a feltétet.
- A tetejét tetszés szerint megszórjuk reszelt sajttal.
- Előmelegített sütőben kb. 10 percig kell sütni.
- Azt viszont mindenképp ellenőrizzük, hogy a sajt megolvadt-e a tetején. Ha igen, akkor az ételünk elkészült. Nagyon finom, könnyű reggelit vagy vacsorát kapunk így.
Jó étvágyat kívánunk hozzá!
Egy praktikus jótanács:
ebből a tésztából egyszerre 2-3, de akár 4 adagot is be lehet gyúrni. Adagokra elosztva, külön-külön nejlonba csomagolva a fagyasztóban is tárolható. A sütés előtti estén azonban érdemes kivenni, hogy kiolvadjon.