Rovatunk következő receptje a lekváros linzer karika. Karácsonyi süteménynek is mondható, de az év bármely időszakában ízletes finomság lehet.
Hozzávalók
- 60 dkg, avagy 30 evőkanál liszt, lehetőleg rétesliszt (cukorbetegeknek durumliszt, gluténérzékenyeknek számukra készített, speciális liszt);
- 25 dkg margarin;
- 5-6 evőkanál porcukor;
- 1 sütőpor;
- 1 kispohár tejföl;
- 2 tojás (az arra érzékenyeknek tojáspótló por);
- Sütésálló lekvár (vagy a sárgabarack vagy a vegyes gyümölcs a legcélszerűbb erre a célra).
Elkészítése
- A száraz hozzávalókat összekeverjük.
- Ezt követően elmorzsoljuk benne a margarint.
- Ha ez megtörtént, belehelyezzük a tejfölt és a tojást, majd összedolgozzuk. Könnyű, gyúrható tésztát kapunk belőle.
- Linzer szaggatóval érdemes kiszaggatni. Ha valakinek nincsen, egy jó nagy szájú pohár is megfelel.
- A formákat kettesével készítjük el. Minden második karikának javasolt a közepét egy kupicás pohárral kiszaggatni.
- A teli kört megkenjük híg házi lekvárral, esetleg tojással.
- Rátesszük a középen kilyukasztott karikát,
- majd akkora darab sütésálló lekvárt helyezünk a kupicás pohárral kiszaggatott, üres részbe, amennyi belefér.
- Amikor ez megtörtént, a tetejét megkenjük felvert tojással és így helyezzük a tepsibe.
- Előmelegített sütőben kell megsütni, 160-180 fokon.
- Sülési ideje 10-15 perc, de javasolt 10 perc után megnézni.
- Felütjük a tojást egy jó nagy szájú pohárba.
- Villával alaposan felverjük.
- Tiszta kézzel belenyúlunk és annyival, amennyi a kezünkbe belefér, megkenjük a sütemény tetejét (ügyelve arra, hogy csak a tésztát kenjük meg, a közepét ne). Ehhez a művelethez használjuk az ujjainkat, mert a kenőtoll használata egy vak embernek gyakran nem megoldható.
- A megmaradt sütésálló lekvárt bátran visszatehetjük a hűtőbe, ott felbontás után is sokáig eláll.
Megjegyzés
a sütemény tojással való megkenése látássérültként nem egyszerű feladat.