Az elemi rehabilitációban a mindennapos tevékenységek újratanulása sorába tartozik a sütés-főzés is. Célunk olyan receptek közzététele, melyek látássérült/siketvak személyként is könnyen elkészíthetők.
Az alábbi recept Majsai Zsuzsanna, a Siketvakok Országos Egyesülete tagjának gyűjtéséből származik.
Hozzávalók:
- Kb. 1-1,5 kg paprika;
- 0,5 kg paradicsom;
- 40-50 dkg darált hús;
- Egy nagy fej hagyma;
- Kevés étolaj;
- Ízlés szerint fűszerek.
Elkészítése:
- A paprikát alaposan megmossuk, majd összevágjuk szeletekre.
- A darált húst, ha frissen vettük, kitesszük egy tálba. Ha fagyasztott, akkor előző nap kivesszük a mélyhűtőből és hagyjuk kiolvadni.
- A nagy fej hagymát megtisztítjuk,
- majd apróra vágjuk, mintha pörkölt alá készítenénk.
- A hagymát nagy lábosba rakjuk, majd egy kis olajon megpirítjuk.
- Az alaposan megmosott paradicsomot rádaraboljuk a már megpirított hagymára,
- majd teszünk rá sót.
- Kicsit fedő alatt főzzük, hogy szétfőjön a paradicsom, és majd csak utána tesszük rá a darált húst.
- Hozzáadunk egy kevés (kb. két korty) vizet az egészhez, hogy jól megfőjön a hús és ne süljön le.
- A darált húst ízlés szerint ízesíthetjük, sóval vagy borssal.
- Ha megfőtt, rátesszük a paprikát.
- Szép, lassú tűzön addig kevergetjük, míg a paprika jól meg nem főtt.
Ezzel a lecsó el is készült. Nagyon finom kenyérrel, és nagyon laktató is. Jó étvágyat kívánunk hozzá!