Az elemi rehabilitációban a mindennapos tevékenységek újratanulása sorába tartozik a sütés-főzés is. Célunk olyan receptek közzététele, melyek látássérült/siketvak személyként is könnyen elkészíthetők.
Az alábbi recept Majsai Zsuzsanna, a Siketvakok Országos Egyesülete tagjának gyűjtéséből származik.
Hozzávalók:
- 1-1,5 kg burgonya;
- 1 kg liszt;
- 1-1,5 kg szilva;
- Egy csipet só;
- 20-25 dkg prézli;
- Egy kevés olaj;
- Ízlés szerint cukor (vaníliás cukor vagy kristálycukor).
Elkészítése:
- A burgonyát meghámozzuk, majd
- megfőzzük jó puhára.
- Ha kész, leszűrjük,
- kézzel alaposan megtörjük. Ami nem törik össze a kezünk alatt, majd szétmállik, amikor összegyúrjuk a liszttel.
- A megtört burgonyát egy tálba helyezzük.
- Kihűlni hagyjuk, de nem teljesen hidegre.
- Miközben gyúrjuk, fokozatosan hozzáadjuk a lisztet, ügyelve arra, hogy ne legyen túl kemény. Egy jól gyúrható állagú tésztát kell kapnunk. Figyelünk rá, hogy ne ragadjon a kezünkre!
- Ha ez megtörtént, kilisztezett deszkán kinyújtjuk. Vastagságát tekintve kb. fél centi a javasolt, de ebben az egyéni ízlés dönt: ki milyen vastag tésztával szereti.
- Következő lépésként egy pogácsa-vagy linzerszaggatóval, esetleg nagyszájú bögrével kiszaggatjuk.
- A kiszaggatott tésztadarabok mindegyikébe egy-egy kis szem szilvát teszünk.
- Addig kell gyúrnunk, sodornunk a kezünkben, míg bele nem tudjuk teljesen helyezni a szilvát.
- 20-25 dkg prézlit (vagy más néven zsemlemorzsát) egy teflonos lábasba teszünk.
- Öntünk rá egy kis olajat és
- adunk hozzá fahéjas cukrot, majd
- lassú tűzön megpirítjuk.
- A gombócból, amennyit gondolunk, annyit kifőzünk vízben. Forrásban levő vízbe tesszük őket és megvárjuk, míg feljönnek a tetejére.
- Ezután is főni hagyjuk még kb. 5 percig.
- Ha megfőtt, lyukas kanállal kiszedjük a vízből, belerakjuk a prézlibe és jól megforgatjuk benne.
Szilvás gombócunk elkészült, jó étvágyat kívánunk hozzá!
Megjegyzés:
a szilvát kimagozhatjuk és a magok helyére fahéjas cukrot tehetünk. Ám ha előre lefagyasztott szilvával dolgozunk, ez a művelet nem kivitelezhető. A fagyasztástól szétesik, ha megpróbáljuk kiszedni belőle a magot. Ha a mirelit szilva mellett döntünk, nem kell megvárni, hogy kiolvadjon, fagyott állapotban tegyük a gombóc közepébe!