Hozzávalók:
- gyümölcs (amennyit rászánunk);
- üvegek (nagyjából 3 kg gyümölcshöz 6 üvegre lesz szükségünk, 7-8 dl űrtartalommal);
- egy vagy két evőkanál cukor vagy édesítő (a gyümölcs fajtájától, édességétől függően);
- gyümölcszselé (1-1,5 kilogrammonként egy csomaggal kell bele-rakni).
Elkészítése:
- Tetszés szerinti gyümölcsmennyiséget vásárolunk.
- Azt előkészítjük, átválogatjuk, hogy hibás ne legyen benne.
- A gyümölcs fajtájától függően kimagozzuk vagy apróra vágjuk (pl.: őszibarack).
- Az üvegeket jó alaposan kimossuk, tetejüket kifőzzük.
- Leborogatjuk őket, hogy jól kicsepegjenek.
- Az átválogatott gyümölcsöt fazékba rakjuk.
- Botmixerrel jó alaposan összetörjük.
- Utána belekeverhetjük a gyümölcszselét.
- Tegyük oda főni!
- Ha felforrt, hozzáadjuk a cukrot vagy édesítőt, esetleg egyéb ízesítőt (pl.: fahéjat).
- Ha ezzel megvagyunk, kevergessük!
- Ha érezzük, hogy kezd sűrűsödni, le is vehetjük a tűzről és merőkanállal üvegekbe szedhetjük.
- Helyezzük az üvegekre a celofánt és a csavaros tetőt!
- Tegyük félre és hagyjuk kihűlni!
- Amint ez megtörtént, áttörölgetjük és a helyére is tehetjük az üvegeket.
Nagyon finom lekvárt készíthetünk így, amelyhez jó étvágyat kívánunk!