Hozzávalók:
- 60 dkg vagy 30 evőkanál liszt. Ajánlott fele-fele arányban rétes-és finomlisztet felhasználni, mindenkinek az ízlése/különleges étkezési igénye szerinti termékből;
- 25 dkg margarin;
- Egy kispohár tejföl;
- 2,5 dkg élesztő;
- ízlés szerint só;
- 2 tojás a tésztához, plusz egy a tetejének megkenéséhez;
Elkészítése:
- A lisztből és a margarinból is elveszünk 15-15 dekát és azt félre tesszük.
- A fennmaradó alapanyagot összedolgozzuk és hagyjuk egy órán át pihenni.
- A félre rakott 15 dkg lisztet és 15 dkg margarint egy nagyon pici sóval kiegészítve alaposan összegyúrjuk és három, megközelítőleg egyenlő részre osztjuk.
- Ha a tészta pihent egy órát, fél centi-egy centi vastagra nyújtjuk
- és az egyik adag vajas-lisztes kupacot egyenletesen elkenjük a tészta egész felületén.
- A következő lépés a hajtogatás folyamata lesz. Ennél figyeljünk oda arra, hogy mindig ugyanabba az irányba hajtogassunk! Ahogyan szemben állunk a tésztával, jobbról is és balról is a két szélét úgy hajtsuk be, hogy a szélek középen találkozzanak!
- Ha ez megtörtént, fogjuk és feltekerjük úgy, mint a bejglit. Ennek a pihenési ideje nagyjából fél óra.
- Amikor ez letelt, ismét kinyújtjuk a már megtöltött tésztát, nagyjából olyan vastagra, mint amilyenre először.
- Utána a tetején elkenjük a második adag lisztes-vajas masszát.
- Ezt követően megismételjük a fentebb ismertetett lépéseket: középre behajtjuk a két szélét, majd feltekerjük, mint a bejglit. Újból hagyni kell 30 percet pihenni.
- Ha ez megtörtént, újból kinyújtjuk a tésztát a fentiekkel megegyező módon és az utolsó adag vajas lisztet is rákenjük, ha lehet, egyenletesen.
- Ezt követően ismét felhajtjuk a széleket úgy, hogy középen találkozzanak, majd feltekerjük.
- Ha ezzel készen vagyunk, hagyjuk egy órán át pihenni.
- Közben előkészíthetjük a többi dolgot a sütéshez. Ha nem tapadásmentes a tepsink, enyhén kivajazzuk
- és előkészítjük a pogácsaszaggatót.
- Az egy tojást felverjük egy nagyszájú pohárba.
- Ha elmúlt a 60 perc, a tésztánkat olyan vastagra nyújtsuk ki, mint a pogácsaszaggatónk magassága.
- Ha ez megvolt, a pogácsaszaggatóval érdemes kicsit megütögetni a tetejét, hogy mintás legyen.
- Ezután kiszaggathatjuk a pogácsákat. A folyamat közben a szaggatót ajánlott lisztbe mártogatni, hogy ne ragadjon rá a tészta.
- Ha úgy érezzük, hogy összegyűlt egy tepsire való pogácsa, az ujjainkat használva megkenjük a tetejüket tojással, majd belehelyezzük őket a tepsibe.
- Közben bekapcsoljuk a sütőt és 160-180 fok közé állítjuk. Hagyjuk jól bemelegedni, legalább egy fél órán át!
- Utána behelyezhetjük az első tepsi pogácsát.
- Mielőtt kivennénk, érdemes megnézni az időt. 15 perc elteltével tanácsos ellenőrizni az állapotát.
Kivesszük a tepsit a sütőből, és nagyjából középről kiemelünk egy pogácsát. Ha nehezen jön fel, akkor ajánlatos egy kenőkéssel finoman alá nyúlni. Ha kivettük, a többit tegyük vissza a sütőbe. Annak az egynek, amit kiválasztottunk, az alját és a tetejét megkopogtatjuk. Ezzel ellenőrizhetjük, hogy mennyire sült meg. Azt is megtehetjük, hogy kétfelé vesszük. Ha egy kicsit hűlt, az ujjunkkal is megtapogathatjuk. Ha azt érezzük, hogy nem ragad, akkor megsült. A többit is kivehetjük a sütőből és behelyezhetjük a következő tepsit. Ennek a méretétől függ, hogy mennyi lesz belőle. Ha kisebb tepsink van, akkor 3-4 adag is kijön belőle; ha nagyobb, pl.: gáztepsi, akkor nagy valószínűséggel egybe is belefér.
A hajtogatással elérhetjük, hogy a leveles tésztához hasonlatossá váljon. Amikor megsül, rétegeire lehet szedni.
Ezzel a finom vajas pogácsánk elkészült, jó étvágyat kívánunk hozzá!