Az elemi rehabilitációban a mindennapos tevékenységek újratanulása sorába tartozik a sütés-főzés is. Célunk olyan receptek közzététele, melyek látássérült/siketvak személyként is könnyen elkészíthetők.
Az alábbi recept Majsai Zsuzsanna, a Siketvakok Országos Egyesülete tagjának gyűjtéséből származik.
Hozzávalók:
- 3 db közepes cukkini
- 2 db sárgarépa
- 2 db vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 db paradicsom
- 2 teáskanál olívaolaj
- 1 teáskanál cukor
- 1 csokor petrezselyemzöld
- babérlevél
- só
- bors
Elkészítése:
- Pucoljuk meg a cukkinit, vágjuk kis darabokra, ezt követően sózzuk be.
- Pihentessük 20 percig, majd jól facsarjuk ki belőle a nedvességet.
- Hámozzuk meg a sárgarépát és a vöröshagymákat, és aprítsuk fel!
- Pároljuk kevés olajon a cukkinivel együtt 15 percig! Közben kevergessük, nehogy leégjen!
- Mehet hozzá az apróra vágott paradicsom, a préselt fokhagyma és a babérlevél.
- Öntsünk hozzá kevés vizet, fűszerezzük cukorral, sóval és borssal.
- Valamivel később mehet hozzá a petrezselyem.
- Kis lángon főzzük még 30 percig, időnként kavarjuk meg.
- Ha minden zöldség puha, húzzuk le a tűzről, és várjuk meg, míg kihűl.
- Öntsük a zöldséges keveréket egy szűrőbe, és nyomjuk ki belőle a maradék nedvességet.
- Pépesítsük turmixgépben vagy botmixerrel, majd töltsük kisebb zárható üvegekbe.