Következzen most egy karácsonyi jellegzetesség: a bejgli!
Hozzávalók:
- Fél kiló liszt(cukorbetegeknek durumliszt, gluténérzékenyeknek számukra készített, speciális liszt);
- Egy kocka (25 dkg) sütő margarin;
- Egy kispohár tejföl;
- Egy kevés cukor vagy vaníliás cukor;
- 2,5 dkg élesztő;
- A töltelékhez 20-25 dkg darált dió vagy mák;
- Tetejének megkenéséhez egy tojás (egy kortynyi tej hozzáadásával).
Elkészítése
-
- A tészta hozzávalóit alaposan összedolgozzuk. Érdemes a sütés előtti estén elkészíteni.
- Javasolt négy részre osztani, majd gombócokba gyúrni. Ez azért praktikus, mert négy rudat tudunk készíteni belőle.
- Helyezzük egy tálba, takarjuk le konyharuhával, majd így tegyük be a hűtőszekrénybe.
- Amennyiben nem darált diót/mákot vettünk, a sütemény elkészítése előtt daráljuk meg és ízlés szerint édesítsük. (Akinek egészségi állapota megengedi, cukorral, akinek pedig nem, az valamilyen diabetikus készítménnyel).
- Ajánlatos házi lekvárral krémesre kikeverni. Ügyelni kell rá, hogy ne legyen túl híg. Egy könnyen kenhető masszát kell kapnunk.
- Mindkét féle tölteléket osszuk el két-két részre.
- Ha ez megtörtént, kapcsoljuk be a sütőt és melegítsük 140-160 fok közötti hőmérsékletre.
- Vegyük ki a hűtőből az egyik gombóc tésztát és nyújtsuk ki vékonyra. Ügyeljünk rá, hogy akkora legyen, hogy ha összetekerjük, hosszában elférjen a tepsiben.
- A korábban kettéosztott mák egyik felét rákenjük a kinyújtott tésztára. Szépen, egyenletesen osszuk el rajta úgy, hogy mind a négy oldalán legalább egy fél centi maradjon szabadon. Erre azért van szükség, hogy a feltekerés elkezdésénél és a befejezésénél se folyjon ki a töltelék.
- Amennyire ez lehetséges, szorosan tekerjük fel, majd helyezzük a tepsibe. Jó szorosan tegyük oda a tepsi széléhez.
- Utána kivesszük a hűtőből a következő gombócot, és a fentebb ismertetett módon csinálunk egy második rúd mákos bejglit.
- A másik kettőt ugyanezzel az eljárással készítjük el, csak dióval töltjük meg.
- Igyekezzünk akkora méretű tepsit választani, amibe jó szorosan elférnek egymás mellett.
- Ha belehelyeztük a rudakat, szúrjuk meg mindegyiket hosszában, két-három helyen. Javasolt ehhez a művelethez villát használni. Annak több, hegyes ága van és szélesebben tudunk vele szúrni. Erre azért van szükség, hogy sülés közben a levegő kijöjjön a tésztából.
- Ha megszurkáltuk, egy nagyszájú pohárba felütünk egy tojást és egy kortynyi tej hozzáadása mellett alaposan felverjük.
- Ezzel megkenjük mind a négy rudat. Ehhez érdemes az ujjainkat használni. Igyekezzünk, hogy kettő közé ne nagyon folyjon be a tojás, mert akkor nagyon összesülnek.
- Ha ezzel készen állunk, egyből be is rakhatjuk az előmelegített sütőbe. Kb. 50 perces, egy órás sülési időre van szüksége.
- 45 perc után érdemes megnézni. Kivesszük a sütőből a tepsit és megkopogtatjuk a sütemények tetejét. Másként is meggyőződhetünk az állapotukról. Ehhez vegyünk egy hústűt és mindegyik rúd bejglibe szúrjuk bele legalább egy helyen. Ha nem ragad rá semmi, az azt jelenti, hogy már készülő félben vannak.
- Ha a tetejüket nem találjuk elég ropogósnak, öt percre visszatehetjük a sütőbe.
- Ha megsült, felszeleteljük, aki igényli, porcukorral megszórhatja.
Ezzel a bejgli elkészült, jó étvágyat kívánunk hozzá!