Címlap Hírek
Nagy kontrasztú változat

Betüméret

Hírek
Felhívás PDF Nyomtatás E-mail
2010. szeptember 20. hétfő, 14:28

Képzők képzése

felsőoktatási és felnőttképzési intézmények oktatói, képzői részére

TÉRÍTÉSMENTESEN

az esélyegyenlőség, az akadálymentesítés és a fogyatékosügy területén

A továbbképzések célja a közoktatás, a felsőoktatás és a felnőttképzés területén tevékenykedő oktatók felkészítése az alább felsorolt témák bármelyikében, melyek elvégzése esetén a www.fszk.hu és a www.hozzaferes.hu internetes oldalakon található képzési katalógusban felsorolt felsőoktatási, illetve felnőttképzési oktatási programok oktatására válnak alkalmassá, összhangban a jelentkezők szakmai gyakorlatával.

A résztvevők az alábbi továbbképzésekre jelentkezhetnek:

  • Képzők képzése - Felkészítés akadálymentesség és egyetemes tervezés témájú képzési programcsomag oktatására
  • Képzők képzése - Esélyegyenlőségi és akadálymentesítési szakoktató - szociális szakágazat
  • Képzők képzése - Esélyegyenlőségi és akadálymentesítési szakoktató - egészségügyi szakágazat
  • Képzők képzése - Esélyegyenlőségi és akadálymentesítési kommunikációs szakoktató
  • Képzők képzése - Esélyegyenlőségi és akadálymentesítési info-kommunikációs szakoktató
  • Képzők képzése - Esélyegyenlőségi és akadálymentesítési szakoktató - érzékenyítés és lélektan
  • Képzők képzése - Felkészítés A1-C1 szintű jelnyelvi tanfolyamok képzési programcsomagjának oktatására
  • Képzők képzése - Felkészítés siketek és nagyothallók kommunikációját segítő feliratozó képzési programcsomagjának oktatására
  • Képzők képzése - Felkészítés jelnyelvi fordító programcsomag oktatására
  • Képzők képzése - Felkészítés kommunikációs akadálymentesítés témájú képzési programcsomag oktatására
A programon történő részvétel nem vonja maga után az adott tárgy kötelező oktatását, megvalósítását! Igény esetén azonban intézmények részére az akkreditált képzési programo(ka)t térítésmentesen rendelkezésre bocsájtjuk.

A résztvevők a továbbképzés sikeres elvégzése után a www.fszk.hu és a www.hozzaferes.hu internetes oldalakon található képzési katalógusban felsorolt felsőoktatási illetve felnőttképzési oktatási programok oktatására válnak alkalmassá, összhangban a jelentkező szakmai gyakorlatával.

A résztvevők a továbbképzés sikeres elvégzéséről tanúsítványt kapnak, a TÁMOP 5.4.5 "A fizikai és info-kommunikációs akadálymentesítés szakmai hátterének kialakítása" című kiemelt projekt keretében megvalósuló képzők képzése oktatási program felnőttképzési akkreditációja a felhívás idején folyamatban van.

A továbbképzési programok megvalósításának időkerete: 2010. október 15. - 2011. március 31.

A jelentkezési dokumentáció postai beérkezésének végső határideje: 2010. szeptember 24. 12.00 óra.

A program TÁMOP 5.4.5 "A fizikai és info-kommunikációs akadálymentesítés szakmai hátterének kialakítása" című kiemelt projekt keretében valósul meg.

A Jelentkezési felhívás és a kapcsolódó dokumentáció az alábbiak szerint letölthető. Figyelem! A jelentkezési feltételek áttekintése után először az elektronikus felületen kell a regisztrációt elvégezni!

Kérjük, hogy regisztrációját és jelentkezését követően is figyelje tovább a Jelentkezési felhíváshoz kapcsolódó hirdetményünket, mert a Közalapítvány további tájékoztatást is fog adni a honlapon a képzési programokkal kapcsolatban.

 

További információk az FSZK honlapján érhetők el!

Módosítás dátuma: 2010. szeptember 20. hétfő, 14:28
 
Kézműves klub PDF Nyomtatás E-mail
2010. szeptember 13. hétfő, 12:48

Szeptember 14-től, keddenként 13:15 és 16:15 között a Vakok Általános Iskolájának alagsorában (1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 39.) ismét kézműves foglalkozásra hív és vár minden kedves érdeklődő, egyesületi tagot Mógáné Sebők Erzsébet, „Zsebi”.

 
Szakmai szeminárium Leányfalun PDF Nyomtatás E-mail
2010. május 09. vasárnap, 15:25

Március utolsó hétvégéjén szervezetünk vezetősége és munkatársai szakmai napra, közös együtt gondolkodásra, tapasztalat-cserére invitálták nem csak hazai, de külföldi társ-szervezetek képviselőit is. A fórum témájának alapját a siketvaksággal élő személyek számára nyújtott szolgáltatások képezték. Meghívott vendégeink – akik az ország szinte minden régiójából érkeztek - közül sokan tették tiszteletüket a két napos rendezvénynek otthont adó, leányfalui Szent Gellért Lelkigyakorlatos Házban.
A hazai társ-szervezetek képviselői mellett közép-kelet európai siketvak szervezetek szakemberei is megtisztelték jelenlétükkel Egyesületünk programját: szlovák, román, szlovén és bolgár vendégeknek is örülhettünk a két napos szakmai konferencián. 
A szeminárium célját az Egyesület vezetősége így fogalmazta meg: „Célunk, hogy a siketvak személyeknek jelnyelvi tolmácsolási, rehabilitációs vagy egyéb szolgáltatást nyújtó szervezetek, egyesületek szakemberei, képviselői egyrészt megismerjék szervezetünk tevékenységét, másrészt a résztvevők együtt gondolkodjanak a szolgáltatások fejlesztésén, valamint szoros szakmai kapcsolat, együttműködés kialakítására nyíljon lehetőség a közép-kelet európai régióban működő szakmai szervezetekkel.”
 
A szakmai konferencia első napjának előadás- és workshop sorozatát Kedves Éda, az Egyesület ügyvezetője nyitotta meg, majd ezt követően beszélt a siketvakságról, mint fogalomról, bemutatta szervezetünk felépítését, valamint az Egyesületen belül működő három egység – a Jelnyelvi Tolmácsszolgálat, a Rehabilitációs Részleg, valamint az Érdekvédelmi és Koordinációs Iroda – tevékenységét, illetve a szervezet által a siketvak emberek számára nyújtott szolgáltatások körét.

Kedves Éda szervezet-bemutató előadását Kemény Péter, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium Fogyatékosságügyi és Rehabilitációs Főosztálya főosztályvezető helyettesének prezentációja követte. Az előadó az állami és civil szervezetek hivatali, valamint törvényileg biztosított együttműködésének hátterébe nyújtott bepillantási lehetőséget a szakmai szeminárium résztvevőinek.

A délelőtti előadások után ebédszünet következett, majd délután a workshopoké lett a főszerep. Az ebédet követően a szeminárium résztvevőinek koradélután az alábbi workshopok közül nyílt lehetősége a választásra:
Az érdeklődők jelnyelvvel kísért, „kiselőadást” hallhattak a „Tolmácsolási specialitások, alternatív kommunikációs lehetőségek használata siketvak személyek kommunikációjában” témakörben.
Egyesületünk pszichológusa várta mindazokat, akik „A pszichológiai segítés formái és szerepe az egyéni megküzdésben siketvak személyek részére” című workshopra voltak kíváncsiak.
Érdekes témának ígérkezett a „Kutyakiképzés siketvak személyek számára”, melyről a miskolci Baráthegyi Vakvezető és Segítőkutya Iskola Alapítvány vezetője, Mezősi Tamás osztotta meg gondolatait a hallgatósággal.
Nagy érdeklődésre tartott számot az „Adaptációk a siketvak személyek elemi rehabilitációs szolgáltatásainak területén”, valamint az „Együttműködések lehetőségei és szerepe a komplex ellátásban” címet viselő, közös „műhely-munka” is. Valamennyi workshop a szakmai tapasztalatok egymással való megosztása, illetve az együtt gondolkodás, valamint a jövőben elérendő, közös célok meghatározásának jegyében zajlott.


A konferencia második napját az előző napi workshopok témavezetőinek, felelőseinek beszámolója nyitotta meg, melynek során tapasztalat-cserére is sor került az egyes „műhelyek” résztvevői között. Ezután következett a konferencián résztvevő, közép-kelet európai társ-szervezetek bemutatkozó előadásainak megtartása, majd az ebédszünet.

A délután folyamán kerekasztal beszélgetésre került sor, melynek témája az egyes társ-szervezetekkel közös együttműködési területek feltérképezése, ehhez kapcsolódóan pedig együttműködési programtervek kialakításának összeállítása volt, melynek keretében megállapodás született az egyes szervezetek közötti, még szorosabb hazai és nemzetközi együttműködésről.

 
Új helyre költöztünk! PDF Nyomtatás E-mail
2010. március 11. csütörtök, 21:33

Egyesületünk valamennyi részlege – a jelnyelvi tolmácsszolgálat, az információs és koordinációs iroda, valamint a rehabilitációs egység – Budáról a Kende utca 12., 14. és 16. számok alól új, a réginél jóval tágasabb irodahelységbe költözött!
Új irodánk címe - ahol kollegáink megújult környezetben továbbra is a már megszokott szolgáltatásokkal állnak az Önök rendelkezésére - 1053 Budapest, Múzeum körút 3., 2. emelet.
Irodánk megközelíthető a 2-es metró, a 7-es és 173-as autóbuszok, valamint a 47-es és 49-es villamosok vonalán az Astoria megállótól.

Módosítás dátuma: 2010. április 01. csütörtök, 14:11
 
Nyári emlék 2008-ból PDF Nyomtatás E-mail
2010. január 26. kedd, 19:36

Colin Bennett beszámolója a 2008. augusztus 4-11. között Magyarországon, Sopronban megrendezett 11. Európai Siketvakok Nyaralásáról (rövidített változat)

 

“A 2008 augusztusában tizenegyedik alkalommal Nyugat-Magyarországon, Sopronban megrendezett Európai Siketvakok Nyaralására (European Deafblind Holiday) az Easyjet járatával, bécsi átszállással érkeztem.
Sopronba megérkezve nagyon reméltem, hogy megszólít egy kedves hang és érdeklődik, segíthet-e… Egyszer csak egy vidám hang azt kérdezte:
- Ön Colin?
Megdörzsöltem Aladin lámpását, Márta pedig előttem termett. Előzetesen értesítettek, hogy valaki vár majd rám az állomáson, amit jó volt tudni. Márta Budapesten tanul, a táborban önkéntesként vett részt.

Nem sokkal később a Hotel Sopronba belépve kezdetét vette a varázslat. Bárhová is megyek vakációzni, különösen szeretem az érkezés pillanatait – az utazás viszontagságai után vidám recepciós fogad, régi és leendő barátok üdvözölnek. Ez olyan élmény, ami tudom, egy nap végetér… Nem volt időm felmenni a szobámba és átöltözni, egyenesen az étterembe mentünk. Ez is olyasvalami, amit nagyon szeretek. Szeretem látni a fehér asztalterítőket, a fényes evőeszközt és poharakat. Ilyen alkalmakkor mindig farkaséhes vagyok. Márta remek helyet talált számunkra, és sorra érkeztek a korábbi vakációkról ismert barátok hogy üdvözöljenek; nagyon jól éreztem magam.
Márta nagyon jó társaság, és hatalmas segítség volt számomra az egy hetes soproni tartózkodásom ideje alatt.

A Sopronban töltött első teljes napon vezetett séta keretében megnéztük a belváros ódon épületeit és a Kecsketemplomot.
Fontos elmesélnem, hogy egy délután ellátogattunk a Hotel Sopron pincészetébe, ahol vendéglátónk mesélt a Magyar szőlőtermesztés hagyományairól.
Ellátogattunk a soproni sörgyárba is, amely napjainkban a Heineken tulajdonában van, de
emlékezetes napot töltöttünk a Széchenyi család egykori, nagycenki birtokán is.
Látogatást tettünk egy lovas farmon is, ahol mindnyájunknak lehetősége nyílt nyeregbe pattanni.
Egy másik kirándulás alkalmával az Ausztria és Magyarország határán elterülő Fertő-tavon hajóztunk.

A kirándulásokon túl a szállodában is számos programon vehettünk részt. Kipróbálhattuk a magyar néptáncot, egyik este pedig egy profi tánccsoport tartott csodálatos bemutatót.
A hotelben rendezett programok sorában emlékezetes számomra a magyarországi siketvak gyerekek oktatásáról általában, illetve a budapesti iskolában zajló oktatásról szóló előadás.
Az utolsó napon, a medence mellett a napsütésben üldögélve sok régen ismert baráttal váltottam szót, akiket remélem, hamarosan viszont láthatok.
Utolsó nap, vasárnap nagy sikerű táncos búcsúestet tartottunk.

Néhány nagyon jó barátot szereztem Magyarországon, akikkel jelenleg is tartom a kapcsolatot. Semmi kétség: visszatérek még. 

A vakáció csodálatos volt; minden egyes napot élveztem! A magyarországi Siketvakok Országos Egyesülete példás szervezőnek bizonyult.
Szeretném megragadni az alkalmat hogy köszönetet mondjak a szervezőknek és önkénteseknek a résztvevőknek nyújtott kifogyhatatlan segítségért!”

(Az eredeti beszámolót magyarra fordította: Gombás Judit)

Módosítás dátuma: 2010. január 26. kedd, 19:45
 


2. oldal / 4
SEO by Artio
Találkozzunk a Facebook-on!