Címlap Hírek
Nagy kontrasztú változat

Betüméret

Hírek
Európai Siketvak Találkozó 2010., Németország PDF Nyomtatás E-mail
2010. január 25. hétfő, 12:00

Európai Siketvak Találkozó idén nyáron, Németországban

A nagy múltra visszatekintő, hagyományos Európai Siketvak Találkozó idén augusztus 2. és 8. között, immáron 12. alkalommal kerül megrendezésre, „Siketvakok Európai Rehabilitációs és Kulturális Hete” címmel. A rendezvény szervezője és vendéglátója ezúttal a németországi Baden-Württemberg tartománybeli Siketvak Egyesület lesz.
A találkozónak a Stuttgart közeli sváb egyetemi város, Tübingen ad otthont.  Szállást két hotelben is biztosítani fognak a szervezők.
Az előzetes program-tervezet szerint a helyi nevezetességek megtekintésén túl, kirándulásokat szerveznek több városba is: Ludwigsburg, Ulm, Bad Dürrheim, Gutach (Schwarzwaldbahn), Bad Urach és Beuren. A kulturális kirándulások mellett lehetőség nyílik rehabilitációs programokon való részvételre is, amelyekről a szervezők később adnak tájékoztatást, felvilágosítást.
A részvételi díj, amely tartalmazza a szállást, teljes ellátást és a programok költségeit, kétágyas szoba esetén 450 euro fejenként, egyágyas szoba esetén 600 euro fejenként. A közép-kelet-európai régióból érkező vendégek részére lehetőség nyílik legfeljebb 200 euro támogatás igénylésére, amelyet a rendezvény helyszínén, készpénzben, euroban fizetnek ki.

JELENTKEZÉS

Jelentkezési lap beszerzésére többféle módon is lehetőséget biztosítunk: Lehet kérni Gangl Tamástól, az alábbi elérhetőségek bármelyikén:
Email:
Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
Tel: 06-70/930-7549
vagy az Egyesület Információs Irodájában: 1111 Budapest, Kende utca 16., Tel: 06-1-361-2007, de letölthető lesz honlapunkról, a
www.siketvak.hu–ról is.


A jelentkezési lapot minden résztvevőre, így a saját hozzátartozóra (családtag, segítő) külön-külön kell kitölteni! Jelentkezést csak kitöltött jelentkezési lap esetén tudunk elfogadni!
A jelentkezési lap végén található Nyilatkozat aláírásával a jelentkező igazolja a feltételek megértését, valamint azok tudomásulvételét. E-mailben küldött jelentkezési lap esetén ez egyenértékű a Nyilatkozat aláírásával, a feltételek tudomásulvételével és megértésével!
Amennyiben a jelentkezési lap kitöltéséhez segítségre van szüksége, kérem forduljon bizalommal munkatársainkhoz!
A jelentkezési lapot érdemes mielőbb kérni és kitöltve visszaküldeni, hogy a legfeljebb 200 euro összegű támogatást a jelentkezők részére mielőbb megigényelhessük.

A jelentkezés határideje legkésőbb 2010. március 31. A határidőn túli jelentkezéseket sajnos nem fogjuk tudni figyelembe venni!

Lehetőség van az Egyesületünktől függetlenül, egyénileg történő jelentkezésre is közvetlenül a német szervezőknél. Ebben az esetben a szükséges információkat kérésre Gangl Tamás elnök továbbítja.

Akit érdekel a program és szeretne jelentkezni, további hasznos és fontos információkat talál a rendezvénnyel kapcsolatban az Új SzemFüles 2. számának „Házunk tája - Egyesületi hírek” rovatában!

 

Módosítás dátuma: 2010. január 26. kedd, 19:44
 
Siketvak világkonferencia Ugandában PDF Nyomtatás E-mail
2009. december 17. csütörtök, 13:38

Több mint negyven ország részvételével, idén Ugandában került megrendezésre a 9. Helen Keller Világkonferencia, illetve a Siketvakok Világszövetségének (WFDB) 3. Közgyűlése, október 23. és 27. között. Hazánkat a Szociális és Munkaügyi Minisztérium támogatásával Gangl Tamás, Egyesületünk elnöke képviselte, kísérője, segítője pedig Konner Eszter munkatársunk volt.

 A világkonferencia első napján elsőként Lex Grandia, a Siketvakok Világszövetségének elnöke tartott előadást a Fogyatékkal Élő Személyek Jogairól szóló ENSZ Egyezményről, valamint annak rendszeréről. Ez az Egyezmény az egész konferencia során kiemelt szerepet kapott, megtörtént ugyanis annak alapos és minden részletre kiterjedő átbeszélése, a gondolatok, eddigi tapasztalatok megosztása az országok képviselői között.
Ezt követően Riku Virtanen, az emberi jogok területén jártas, finn siketvak jogász előadásában arról beszélt: hogyan, miként használhatják fel az ENSZ Egyezményt a civil szervezetek kampányaikban a fogyatékkal élők jogaiért.
Ezen a napon mutatkozott be az Afrikai Siketvak Szövetség is, melynek képviselője megismertette a konferencia résztvevőit a szervezet tevékenységével, legfontosabb célkitűzéseivel.
 
 A konferencia a második napon az úgynevezett „workshop”-okkal – kiselőadásokkal - folytatódott. Ezek a kiselőadások mind igen érdekes, izgalmas témákat érintettek, úgy mint:
-Hogyan tud beilleszkedni egy siketvak ember a közoktatásba Ugandában?
-Mit jelent az inkluzív oktatás a siketvakok számára Columbiában?
-Siketvak nők speciális helyzete és szükségletei Venezuelában
-Mely támogatási rendszerek léteznek siketvak emberek számára Svédországban, hogyan lehet használni az Egyezmény cikkelyeit a jelnyelvi tolmácsszolgálatok számára?
A workshopokat követően a konferencia résztvevői látogatást tettek az ugandai Ntinda Siketek Iskolájában, ahol megtekintették az iskola siketvak tagozatát is. Találkozhattak az ott tanuló diákokkal, valamint az iskola igazgatónője röviden beszélt a siket és a siketvak gyerekekkel folytatott munkáról is.

 A következő, és egyben utolsó két napon a Siketvakok Világszövetségének közgyűlése zajlott a konferencia helyszínén. A 3. napon a EDBU, azaz az Európai Siketvak Unió elnökségi tagjai gyűléseztek röviden, mely uniónak Gangl Tamás elnökségi tagja. Vendégül hívták a tagok Lex Grandiát a Siketvakok Világszövetségének elnökét. Az ülés résztvevői megbeszélték a jövő évi terveket, valamint hogy mely kérdésekben kell szavazásra jutni a jövő évi, azaz a 2010 tavaszán, Bulgáriában soron következő elnökségi gyűlésen.

 A konferencia 4. napján a Siketvakok Világszövetségének elnöke, alelnöke, főtitkára, kincstárnoka, valamint a választási bizottság tagjai beszámolót tartottak az elmúlt 4 év munkájáról. A beszámolók után, még a szavazás előtt bemutatkoztak a jelöltek és elmondták, hogy miért lenne érdemes őket megválasztani az elkövetkezendő 4 évre, miben tudják segíteni a Világszövetség munkáját, majd ezt követően megtörténtek a szavazások, melyen Egyesületünk elnöke is voksolt minden, a Világszövetséget érintő kérdésben.
A választás főbb eredményei:
-Lex Grandiát (Dánia) ismét elnökké választották az elkövetkezendő 4 évre
-Geir Jensen (Norvégia) nyerte el a Világszövetség főtitkári posztját
-Krister Nielsen (Dánia) továbbra is kincstárnok marad
-Agnes Abukito (Uganda), valamint Dimitar Parapanov (Bulgária) pedig auditori pozícióba került.
Egyhangú döntés született továbbá abban a kérdésben is, hogy a Világszövetség kampányba kezd annak érdekében, hogy június 27-ét – Helen Keller születésének napját - a Siketvakok Nemzetközi Világnapjává nyilvánítsák.

 Összességében véve az ugandai világkonferencia és közgyűlés hasznosnak és eredményesnek bizonyult, hiszen nem csupán a nemzetközi összefogás erősödése volt tapasztalható, de a kölcsönös tapasztalat- és eszmecsere is a rendezvény egyik legfontosabb eredményei közé sorolható.


 


 

 
Kézműves klub PDF Nyomtatás E-mail
2009. november 18. szerda, 10:53

Szeptember 17-től, csütörtökönként 12 óra 30 perc és 16 óra között a Vakok Általános Iskolájának alagsorában ismét kézműves foglalkozásra hív és vár minden kedves érdeklődőt Mógáné Sebők Erzsébet, „Zsebi”,

Módosítás dátuma: 2009. november 18. szerda, 10:53
 
15 évesek lettünk PDF Nyomtatás E-mail
2009. november 17. kedd, 13:12

15 éves a SVOE


Egyesületünk idén tavasszal, március 20-án tartotta fennállásának 15 éves jubileuma alkalmából szervezett ünnepségét a budapesti Vakok Általános Iskolája Nádor termében. A rendezvényen nagyon sok meghívott vendég tette tiszteletét. Külön érdekesség, hogy az eseményen számos külföldi siketvak szervezet képviselője is részt vett. Vendégeink voltak többek között a bolgár, a finn, a norvég, valamint az orosz siketvak szervezetek képviselői.

A rendezvényt Németh Tamás és felesége, Berta Edina nyitotta meg négykezes zongorajátékával, majd az ünnepség második felében Vida Gábor harmónium-előadásának lehettek fül-tanúi e jeles esemény résztvevői.

Az ünnepséget Királyhidi Dorottya az Egyesület főtitkára vezette le, aki röviden méltatta a jubileumot, köszöntötte a megjelenteket. Majd Kemény Péter fogyatékosügyi államtitkár Powerpoint bemutatóval kísért előadása következett.
Az ünnepség keretében Dr. Bács Márton és Szűcs István XI. és XIV. kerületi alpolgármesterek mondtak rövid köszöntő beszédet és fejezték ki szándékukat a siketvakok szervezetével való további együttműködésre. Dr. Bács Márton Helen Kellerről, a világ legismertebb siketvak személyéről és munkásságáról emlékezett meg, majd beszédét az együttműködést jól szimbolizáló gondolattal zárta: "Az összefogás hegyeket képes elmozgatni, ha legalább a résztvevők fele tolja, és egy irányba."

A kávészünet után Gangl Tamás elnök ismertette részletesen Egyesületünk megalakulásának történetét és tevékenységeit. Az Egyesület 14 alapító taggal, 1994-ben alakult meg a Csocsán Emmi meghívására Magyarországra érkezett Siketvakok Világszövetsége elnök tanácsai alapján. Tekintve, hogy az alapítók között elsősorban szülők és szakemberek voltak, a központban eleinte a siketvak gyermekek oktatása és fejlesztése, az ehhez szükséges eszközök beszerzése és szakemberek felkutatása állt. Később nyílt a fókusz a siketvak felnőttek felé, amiben nagy szerepe volt Szmolka Jánosnak, az egyesület első siketvak elnökének.
„Ma már számos nélkülözhetetlen szolgáltatást nyújt egyesületünk siketvak tagjainknak: a gyerekeknek nyári tábort, a fiataloknak nemzetközi siketvak találkozót szervezünk, elemi rehabilitációs szolgáltatásokat valamint jeltolmácsszolgáltatást nyújtunk. Jövőbeli terveink között szerepel egy lakóotthon létrehozása siketvak fiatalok számára.” – hangzott el az elnöki beszédben.

A program utolsó részében került sor az Európai Siketvak Unió orosz elnökének, Sergey Sirotkin köszöntő beszédére. A beszédből kiderült, hogy a siker nélkülözhetetlen kellékének tekinthető, hogy a siketvak emberek maguk is tegyenek ügyük érdekében.

Az esemény zárásaként Királyhidi Dorottya főtitkár a szervezet elismerő okleveleit adta át a siketvakok elkötelezett támogatóinak, köztük a Vakok és a Siketek Iskolája igazgatóinak, a Szerencsejáték ZRT támogatási igazgatójának, az Informatika a Látássérültekért Alapítvány elnökének, valamint oklevéllel ismerték el a Siketek Iskolája gépkocsivezetőjének munkáját is.

A rendezvényen, a jubileum alkalmából kiadott antológiát is átvehették vendégeink, amelyben siketvak emberek írásai olvashatók mindennapi életről, munkáról, hobbiról. A Kilátó című antológiában olvashatók többek között Szmolka János, Vitéz Lovag Rithnovszky János, Földesné Juhász Viktória és Gangl Tamás írásai is.

Módosítás dátuma: 2010. július 15. csütörtök, 21:42
 
Tanpálya-avatás PDF Nyomtatás E-mail
2009. november 16. hétfő, 20:30

2008 nyarán, egy betörés során ismeretlen tettesek megrongálták, majd ellopták a Vakvezető Kutyakiképző Iskola kapuját, ezt követően pedig összeszedték a kiképzőpálya akadályainak jelentős részét. A színesfém tolvajok ezzel óriási kárt okoztak, ugyanis szinte teljesen ellehetetlenítették a telepen dolgozó kiképzők munkáját.
Lelkes adományozók segítségének köszönhetően azonban idén, nyár elején, – egészen pontosan június 17-én, szerdán – sor kerülhetett a Budapest XXI. kerületében, Csepelen működő Vakvezető Kutyakiképző Iskola teljesen felújított, újjáépített tanpályának felavatására.

A tanpálya vitéz lovag Rithnovszky János nevét viseli. Magyarországon ő volt az első, aki vakvezető kutyával közlekedett, s megírta az első vakvezető kutyakiképző szakkönyvet, majd 1978-ban létrehozta a csepeli vakvezető kutyakiképző iskolát - mondta el Szőke László, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (MVGYOSZ) elnöke a pályaavató ünnepségen.
A vakvezető kutya igen hasznos segítőtársa a nem látó embereknek, hozzájárul a biztonságos közlekedéshez, s ezáltal az esélyegyenlőség megvalósulásához. A vakvezető kutyák a tanpályán sajátítják el a szükséges ismereteket, így megtanulják felismerni a főbb közlekedési támpontokat, többek között a lépcsőt, ajtót, buszmegállót, majd azt is elsajátítják, hogyan kell odavezetni a gazdit. Az akadályok jelzését, kikerülését megállással jelzik, s megtanulják felismerni, hogy felül kell bírálni a vezényszót akkor, ha látják, hogy annak végrehajtása veszély forrása lehet.

A pályaavatón 4 tanuló vakvezető kutya, egy magyar vizsla, két labrador retriever és egy német juhász ment végig egyebek mellett a járdát, buszmegállót, hidat, különböző akadályokat, járdaszegélyt és közlekedési lámpát magába foglaló "utcarészleten".


(A tanpálya avatás kapcsán annak névadójával, vitéz lovag Rithnovszky Jánossal készített interjú az Új SzemFüles szeptemberi számában olvasható)

 

Módosítás dátuma: 2010. július 15. csütörtök, 21:43
 
További cikkeink...


3. oldal / 4
SEO by Artio
Találkozzunk a Facebook-on!